Het verduurzamen van een gebouw van een maatschappelijke organisatie scheelt in de energiekosten en levert een aangenaam pand op. Voor deze organisaties maakt de gemeente Den Haag het mogelijk om een renteloze lening aan te vragen. Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kunnen de renteloze leningen om deze verduurzaming te ondersteunen worden aangevraagd.
De lening is bedoeld voor religieuze en levensbeschouwelijke instellingen, culturele organisaties, buurthuizen en wijkcentra (scouting, welzijnswerk en speeltuinverenigingen). Zowel de eigenaar van het pand als de organisatie die het pand huurt, kan de renteloze lening aanvragen.
"We hebben eerder toegezegd dat we verduurzamingsmaatregelen ook toegankelijk willen maken voor levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties", zegt wethouder Arjen Kapteijns (foto onder) van Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen. "Ik ben blij dat we deze belofte nu kunnen waarmaken met deze rentevrije lening. Het is belangrijk dat we de verduurzaming van deze waardevolle instellingen ondersteunen, zodat zij niet alleen financieel profiteren, maar ook bijdragen aan een duurzame samenleving."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Bijna energieneutraal
In totaal is er drie miljoen euro beschikbaar voor de renteloze leningen. Organisaties kunnen een bedrag lenen tussen de 5.000 en 250.000 euro. De lening kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, isolatie, het verbeteren van de ventilatie en zonnepanelen. Maar ook voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Organisaties die een ruimte huren, kunnen de lening inzetten voor maatregelen die de bedrijfsvoering verduurzamen, zoals een elektrische kookplaat of warmtekussens. Daarnaast kunnen de begeleidingskosten van een organisatie die helpt bij het realiseren van de maatregelen kunnen met de lening worden betaald.
Om aan de slag te gaan met de verduurzaming van een pand of bedrijfsvoering, kan maatwerkadvies bij de gemeente worden aangevraagd. Met dit maatwerkadvies kunnen de maatregelen worden uitgevoerd die met de renteloze lening gefinancierd kunnen worden. De gemeente, provincie en Rijksoverheid bieden ook subsidies voor duurzame maatregelen. Deze mogen in combinatie met de lening worden aangevraagd.
Een mooi voorbeeld van succesvolle verduurzaming is Moskee Annour, die in 2022 werd verduurzaamd. Penningmeester Kacem Ziani vertelt: "We zijn nu bijna energieneutraal. Dat scheelt enorm in de energiekosten. We hebben de investeringen gefinancierd met donaties en subsidies. Het vermijden van rente is een belangrijk ethisch principe binnen de Islam. Het weerspiegelt onze inzet voor een eerlijke en duurzame economie, waarin rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid centraal staan. Een renteloze lening past daar natuurlijk wel bij."